PIENI MATKAOPAS LONTOO: Ofelian surun jalanjäljissa


Ofelian Lontoo
Tapasin Ophelian Lontoossa Tate Britain -museossa keväällä 2018. Ofelian suru -kirja oli silloin työn alla, kirja ilmestyi 4.10.18.

Tämä on matkaopas sinulle, joka haluaa nähdä, kokea ja tunnelmoida, millaisessa maailmassa John Everett Millais maalasi Ophelia-taulu vuonna 1851-52. Kerron paikoista, joissa vierailin, kun tein taustatutkimusta Ofelian suru -tietokirjaani varten. Tästä jutusta selviää myös, miten kuningatar Viktorian ajan ihmiset söivät, nukkuivat ja asuivat, miten he kotiaan koristelivat, millaisista kupeista teetä juotiin ja miten pukeuduttiin.
Olen koonnut ennen kaikken Ophelian maalanneen Millais'n ja hänen Ofelia-mallinsa eli Lizzie Siddalin kannalta olennaisia paikkoja. Lizzie on kirjani yksi neljästä naispäähenkilöstä. Lizzie ei ollut vain malli, vaan myös runoilija ja kuvataiteilija aikana, jolloin se oli naiselle liki mahdotonta. Muut kolme kirjani naispäähenkilöä ovat kuvitteellinen Ofelia, William Shakespearen luoma hahmo Hamlet-näytelmässä, siskoni ja minä.

Hyvää matkaa Ofelian jalanjäljillä ja Ofelian suru -kirjan tapahtumapaikoille Lontooseen.
 
Viktorian ajan sisustusta
MUSEOT
Tate Britain Gallery, Millbank, Westminster, SW1, tate.org
Täältä kannattaa aloittaa matka Ofelian jalanjäljissä. Täällähän Ophelia-maalauskin on, huoneessa numero 1840. Sisäänpääsy on ilmainen. Museossa järjestetään opastettuja kierroksia. Ophelia on livenä mestarillinen, huimaava, vakuuttava, koskettava. Se pitää nähdä itse.
Ophelian lisäksi Tatessa on esillä muun muassa kirjassa mainitut:

  •  Millais’n Mariana-, Kristus vanhempiensa talossa - ja The Artist Attending the Mourning of a Young Girl -teokset.
  •  Dante Rossettin Beata Beatrix -maalaus, jonka mallina on Lizzie Siddal.
  • William Holman Huntin The Awakening Conscience
  • Lizzie Siddalin Sir Patrick Spens ja Lady Affixing Pennant to a Knight’s Spear. Lizzie Siddalin työt ovat museon omistuksessa, mutta eivät ikävä kyllä esillä.

Älä unohda museokauppaa, se on mahtava paikka ostaa postikortteja, kirjoja ja muita tuliaisia. Ophelia-postikortti on ollut pitkään - ja on yhä - museon ostetuin kortti.


Prerafaeliittien maalauksia, Lizzie Siddalin taideteoksia ja muiden taiteilijoiden hänestä tekemiä kuvia:

Victoria and Albert Museum, Cromwell Rd., SW7, vam.ac.uk
Täällä on muun muassa John Everett Millais’n piirustuksia ja Dante Rossettin luonnoksia Lizzie Siddalista ja William Morrisin sisustusesineitä. Näytteillä on myös runsaasti Viktorian ajan esineistöä, joten täällä on helppo sukeltaa Viktorian ajan ihmisten elämään.

Lizzie Siddalin faneille tiedoksi: hänen teoksiaan on Lontoon ulkopuolella Wightwick Manorissa Wolverhamptonissa, Ashmolean Museumissa Oxfordissa, Fitzwilliam Museumissa Cambridgessä ja Tullie House Museum and Art Galleryssä Carlislessa.


Ophelian maalauspaikka, John Everett Millais’n kotitalo ja prerafaeliittien perustamispaikka:
7 Gower Street, WC1
Täällä Ophelia-maalaus viimeisteltiin.

Sininen laatta seinässä auttaa tunnistamaan paikan. Laatassa sanotaan, että kyseisessä paikassa perustettiin prerafaeliitit veljeskunta 1848. Ophelia on maalattu Millais’n ateljeessa, joka oli talon kolmannessa kerroksessa. Mutta sisälle ei pääse, sillä talo on nykyään toimistorakennus. Erään lähteen mukaan paikalla olisi öljy-yhtiön toimitiloja. 

John Everett Millais'n hauta: St Paul’s Cathedral, City, stpauls.co.uk.
Esillä myös William Holman Huntin viimeinen versio taulusta Maailman valo.
Lizzie Siddalin ja Dante Rossettin kotitalon paikalla on moderni asema ja art nouveau -tyylinen pubi.

Lizzien ja Dante Rossettin koti: Blackfriarsin aseman seutu, aiemmin osoite oli 14 Chatham Place. Taloa ei enää ole, eikä oikein mitään muutakaan Viktorian aikaista. Mutta upea, art nouveau -tyylinen pubi vuodelta 1906 on ainakin yhden tuopin arvoinen.  


Lizzie Siddalin hauta: Highgate Cemetery, Swain's Lane, N6, highgatecemetery.org
Highgaten hautausmaa

Viktorian ajalla perustettu, hoitamattoman näköinen hautausmaa. Tosiasiassa paikkaa kyllä hoidetaan. Hautausmaalla on mielenkiintoinen ja värikäs historia: 1960-70-luvulla hautausmaan hoito riistäytyi täysin käsistä, siellä järjestettiin bileitä ja orgioita, paikkoja sotkettiin ja rikottiin. Sittemmin paikkaa on huollettu vapaaehtoisvoimin. 

Nykyään tänne on kallista tulla haudatuksi. Haudattuina ovat muun muassa George Michael ja Karl Marx ja liuta muita kuuluisuuksia. Hautausmaan itäosissa pääsee kulkemaan vapaasti pääsymaksusta. Länsipuolelle, jonne Lizzie Siddal on haudattu, pääsee vain oppaan kanssa. 70 minuutin kierros maksaa 12 puntaa. Kierrosten sisältö vaihtelee oppaiden mukaan. Lizzie Siddalin haudalla ei välttämättä pääse lainkaan, koska se osa hautausmaata on erittäin huonokuntoinen. 

Highgate on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Tunnelma on aavemainen. Monissa hautakivissa ja -patsaissa on kiehtovaa symboliikkaa, esimerkiksi katkaistu kolumni hautakiven koristeena on vertauskuva kesken jääneestä elämästä; vainaja menehtyi liian nuorena. Kättelevät kädet taas tarkoittavat ”tapaamme jälleen”.

Muut paikat

Sambourne House, 18 Stafford Terrace, W8, https://www.rbkc.gov.uk/subsites/museums/18staffordterrace1.aspx

Kuvittaja Edward Linleyn Sambournen Viktorian aikainen kotimuseo 


Lontoossa on muutama hyvin säilytetty talo Viktorian ajalta. Yksi niistä on Kensingtonissa oleva kotimuseo. Täällä saa hyvän käsityksen Viktorian ajan elämästä. Tunnelma on vähän karmiva, on tummaa puuta, hämärästi valaistuja huoneita, sokkeloisia käytäviä ja lyijylasi-ikkunoita. Pelottava vaikutelma tulee siitä, että olemme tottuneet näkemään tämän kaltaisia taloja kauhuelokuvissa. 

Talo oli John Millais’lle tuttu, sillä talon isäntä Sambourne oli hänen perhetuttavansa. Millais’n valokuva on salongin seinällä ja portaikossa on kopio hänen taulustaan. Esillä on myös valtava viuhka, johon Millais on piirtänyt kuvan.

Leighton House Museum, 12 Holland Park Road, W14.
Taiteilija lordi Leightonin Viktorian aikainen ateljeekoti, esillä myös Millais’n ja muutaman muun prerafaeliitti-taiteilijan, kuten Burne-Jonesin and Wattsin, maalauksia.

Pubi

The Dog & Duck: yhden tai useamman tuopin arvoinen lepohetki

The Dog & Duck, 18 Bateman St, Soho
Ehdottomasti vierailemisen arvoinen pikkuruinen pubi, joka on säilynyt Viktorian ajan asussa. Tarjolla on myös ruokaa. Pubi oli kuulemma Lizzie Siddalin miehen, Dante Rossettin kantapaikka, ainakin siellä istui moni tunnettu taiteilija.


 
Cheers! Ja hyvää matkaa Lontooseen.

Kommentit

Suositut tekstit