MATKALLA: Pieni matkaopas Haapsalu, Viro
Rautatieasemalla eivät junat enää kulje, nyt paikka on museona. Pihalla nököttää monenmoisia vanhoja junia. Puisen asemarakennuksen on kuvittaja Ilon Wikland tallentanut Pitkä, pitkä matka -kirjan kanteen.

Olen käynyt Haapsalussa 10 kertaa. Ja täällä minä olen taas vetämässä maalauskurssia. Tulen tänne joka vuosi paitsi töihin myös rentoutumaan, sillä asumme Fra Mare -kylpylässä ja kurssiin sisältyy yli 10 hoitoa. Konsepti on toimiva: aamupäivä hoidetaan kehoa kylpylässä ja iltapäivällä maalataan.
Innokkaita ja taitavia maalausopiskelijoita. Nähtäisiinkö me ensi vuonna Haapsalussa?

Suosikkihoitoni ovat perinteisiä: hieronta, vesijumppa, suolahuone ja parafiinihoito. Ja kun tänne asti on tultu, käyn myös jalka- ja kasvihoidossa. Kuuluisin hoito on kuitenkin mutahoito, jota jokaisen kannattaa ainakin kokeilla. Sillä on pitkät perinteet, sillä ensimmäinen mutakylpylä avattiin jo vuonna 1825. Sanotaan, että muta puhdistaa ihoa ja kiihdyttää aineenvaihduntaan. Muta haetaan Haapsalun lahdelta, ja se lämmitetään. Sitten siinä lillutaan alasti vartin verran ja lopuksi käydään suihkussa. Loppupäivän haisee vienosti viemäriltä, mutta iho tuntuu pehmeältä.
Kun matkalaiset ja minä lähdemme Haapsalusta, ei kropassamme ole milliäkään, jota ei olisi kuorittu, hierottu, rasvattu, suolattu, vatkattu ja puunattu. Askel on kevyt.

Haapsalu on helppo kaupunki ja parhaimmillaan kesällä. Melkein kaikki oleellinen; tärkeimmät nähtävyydet, kaupat, pankit, kahvilat ja ravintolat, on yhdellä Posti-kadulla, joka vaihtuu Karja-kaduksi. Jos haluat nähdä enemmän, kannattaa vuokrata pyörä. 

Haapsalussa on asukkaita 11 000. Tallinnaan on matkaa 100 kilometriä. Haapsaluun pääsee Tallinnasta bussilla.

Olen viipynyt Haapsalussa viikon kerrallaan, eikä aika ole koskaan tullut pitkäksi, mutta 3-4 päivää riittää kiertämään kaupungin. Villiä menoa ja meininkiä täältä ei löydä, mutta kulttuuria, rauhaa ja hyviä perinteisiä kylpylähoitoja senkin edestä. 

Parasta Haapsalussa on verkkainen pikkukaupungin tunnelma ja vanhat puukorttelit. Missään ei ole tungosta. Meno on konstailematonta. Haapsalussa todella lepää, vaikka olisikin töissä.
Tule ensi vuonna mukaan maalaamaan ja rentoutumaan. Matka tulee myyntiin alkuvuodesta ja saat siitä tietoa mielitila.fi -sivuilla. 

Nähtävää ja tekemistä
Kävely tai pyöräily vanhassa kaupungissa Kauneinta ja kiehtovinta kaupungissa ovat pienet, vanhat korttelit, puutalot ja niiden pihat. Täällä on kuin Astrid Lindgrenin sadussa, ja itse asiassa ollaankin. Lindgrenin luottokuvittaja Ilon Wikland on syntynyt Haapsalussa (katso kohta Iloni  Imedemaa -museo.) ja käyttänyt kaupunkia mallinaan. 
Tallinnasta tulevan tien varrella on myös synkkä mutta kiehtova hautausmaa.

Yleinen uimaranta Fra Mare -kylpylän (Ranna tee 2) edustalla. Hellepäivänä hiekkarannalle tulee koko kaupunki, mutta sekaan mahtuu. Matala ranta sopii erityisen hyvin lapsille.

Iloni Imedemaa -museo, Linda tn 2. Ilon Wikland on Astrid Lindgrenin ihanien kirjojen taitava kuvittaja. Museon lähellä on Wiklandin lapsuudenkoti. Museossa on leikkipisteitä lapsille. Esillä on aitoja, alkuperäisiä kuvituskuvia akvarelleina ja piirroksina. Huikean hienoja! Avoinna päivittäin klo 10-18.
Kuursaal-ravintola Promenadilla.

Promenadi Vielä muutama vuosi sitten rantabulevardi oli tyhjä ja tylsä. Nykyään se on must-kävelykohde. Sen rannalla on veistoksia, rantaravintola Kuursaal, kahviloita, esiintymislava, lapsille suuri leikkipuisto ja tietenkin merimaisemat.

Tshaikovskin penkki, P. Tshaikovski puiestee. Kuuluisa venäläinen säveltäjä Pjotr Tshaikovski vieraili Haapsalussa vuonna 1867. Istahda hetkeksi kuuntelemaan hänen musiikkiaan ja tuoksuttelemaan viehkoja ruusuja säveltäjän muistopenkille.
Tshaikovskin penkki soittaa säveltäjän musiikkia.

Piispanlinna, Lossiplats 1. Sekä linnassa että sen ympäristössä riittää tekemistä ja nähtävää. Linnassa kuulemma kummittelee eräs Valkea neito.

Kesäisin konsertit ja festivaalit Varsinkin musiikkitarjonta on kesäisin runsas. Katso lisätietoja ja viimeisimmät päivitykset https://www.visitestonia.com/fi/minne-menna/lansi-viro/haapsalu


Hiljainen hetki lavalla. Kesäiltaisin lavalle rantabulevardille eli Promenadille on tunkua.

Hoidot ja kylpylät Kylpyläkaupunkiin tullaan hoitamaan ja ennaltaehkäisemään sairauksia ja vaivoja. Kuuluisin hoito on muta, jolla hoidetaan muun muassa reumaa, iho-ongelmia, nivel- ja lihastulehduksia. Mutahoito on tehokas, joten siihen ei voi mennä, jos on raskaana tai sairastaa esimerkiksi sydänsairauksia. Konsultoi kylpylän henkilökuntaa.

Ostokset Mikään suuri shoppailun mekka Haapsalu ei ole, mutta Jaama-kadun torilla kannattaa pyörähtää ja käsitöitä myyviä pikkuputiikkeja on Karja- ja Posti-kadulla. Kaubamaja-ostoskeskuksesta Karja-kadulta saa päivittäistavaroita. Minä täydennän täällä arkikosmetiikkavarastoni.

Kahvilat ja muut ruokapaikat
Haapsalun ravintoloiden tarjonta pyörii pääasiassa pizza-kebab-hampurilaislinjalla, mutta keskustassa on useita suloisia kahviloita, joista saa myös muunlaista lounasta ja illallista. Valinnan varaa on erityisesti Karja-pääkadulla. Hinnat ovat edullisia ja terassit viihtyisiä. Kokeile Müüriäären kahvila, Karja tn 7, ja Hapsal Dietrich -kahvila, Karja tn 10. Todella viehättävä paikka ja kakut ovat unohtumattomia!
Pizza Grande, Karja 6. Kun pizzanhimo iskee, kannattaa tulla pienelle sisäpihalle syömään.

Tykkäätkö rähjäromantiikasta? Silloin Haapsalu on kohde sinulle.


Kommentit

Suositut tekstit