MATKALLA: Pieni opas Belfastiin


Uskaltaako sinne mennä? Mitä nähtävää siellä muka on? kysyi pari tuttua, kun kerroin lähteväni Belfastiin.
Botanic Garden. Levähdä, ihastele, vedä piknik.Lähdetäänkö Belfastiin? ystäväni ehdotti viime syksynä. Dubliniin sai todella halpoja lentoja ja sieltä matka jatkuisi junalla Belfastiin. Puolitoista tuntia ihailtaisi junan ikkunasta vihreitä nummia ja lampaita. Mikä ettei? Belfast kuulostaa eksoottiselta kohteelta.

Jos parikymmentä vuotta sitten arvosti henkeään, Belfast oli yhtä todennäköinen lomakohde kuin Beirut. Nyt kaikki on toisin. Enemmän minua on pelottanut Kontulan ostarilla kuin Belfastin lähiössä.

Väkivallan historiasta muistuttaa enää seinämaalaukset, mutta muuten Belfast on nätti, kotoisa, rento ja kaikin puolin siisti. Siihen on syynsä. Katukyltit kertovat, että kadulla ryypiskelystä voi pärähtää 500 punnan sakot, 50 puntaa koiran kakan siivoamatta jättämisestä ja 80 roskien heittelystä.


Titanic-museon edustalla ui merenneito.

Kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää Titanicista, selviää täällä.


Kliseet elävät: Ilahdun, kun näen niin paljon aitoja punapäitä ja Guinness-kylttejä ja -tuoppeja. Saari todella on vihreä ja vehreä ja joka toinen päivä sataa.

Irlantilaiset ovat sydämellisen ystävällisiä, aina halukkaita keskustelemaan ja auttamaan. Iltaisin meno on rennon riehakasta. Viimeistään rallallei-tunnelma tarttuu, kun näkee seurueita polkemassa ”beer bikea” eli yli 10 paikkaista olutpyörää, jossa on keskellä baari. Kuski sentään on selvinpäin. 
Muut polkevat, minkä jaksavat, ja Guinness virtaa.


Belfast on loistava pitkän viikonlopun kohde. Nähtävää riittää, kaikkia kiinnostavan näköisiä ruokapaikkoja ja pubeja ei edes ehdi kiertää ja shoppailu loppuu, koska jalat muuttuvat muussiksi.
Alla pieni opas parhaisiin kohteisiin. Tervemenoa Pohjois-Irlantiin!

Belfast on kaunis. Kuva kasvitieteellisestä puutarhasta.

Nähtävää ja tekemistä
Sightseeing bus. Jos olet tähän asti vältellyt kaksikerroksisia nähtävyysbusseja, ei kannata enää. Belfastin hop-on-hop-off-bussit kiertävät puolessatoista tunnissa päänähtävyydet ja oppaat ovat maailman parhaita. Lyhyessä ajassa saa hauskan ja asiantuntevan historiikin Pohjos-Irlannista. Ydinkeskustassa ei voi olla törmäämättä punatakkisiin miehiin, jotka kauppaavat lippuja.
Titanic-museo, Titanic Quarter. Paikka mainostaa itseään ihan pokkana maailman ykkösnähtävyytenä. Ainakin se on mielenkiintoinen, modernin teknologian avulla toteutettu matka kuuluisan laivan eri vaiheisiin. Kokemus tulee iholle.
Botanic Gardens, Collage Park, Botanic Avenue. Löydän matkoilla itseni aina kasvitieteellisestä puutarhasta. Enkä pety tälläkään kertaa. Nurmikentillä kohtaavat paikalliset ja turistit, lenkkeilijät, akrobaatit ja hortonomit. 1800-luvulla rakennettu Palm House on täynnä eksoottisia kasveja.
Seinämaalaukset. Ydinkeskustan ulkopuolella kadut ovat taidetta täynnä. Suurin osa on poliittista taidetta. Aiheesta lisää esimerkiksi täällä: http://www.belfast-murals.co.uk/
 
Taidetta nähdäkseen ei tarvitse mennä museoon.
Ostoksia
Victoria Square. Ylivoimaisesti paras ostosalue. Vaatteita, kenkiä, sisustus- ja lahjatavaroita monta korttelia.
Primark, 1-27 Castle St. Niin halpaa, että hävettää. Perustrikoota, t-paitoja, sukkia, mekkoja, farkkuja, alusvaatteita. Vapise H&M.

The Gallery on uusi ja upea ravintola.


Ruokaa
Aamiaispaikkoja ja kahviloita
Cafe Harlem, 34 Bedford St. Söpö ja viihtyisä antiikkikalusteilla sisustettu aamiais- ja kahvittelupaikka.
The Gallery, Dublin Rd. Uusi, tyylikäs ravintola, jossa huikean hienot kattokruunut. Paljon taidetta seinillä. Aamiainen testattu ja hyväksi havaittu.
The Afternoon tea Avocassa. Nam!

Afternoon tea ja muita ruokapaikkoja
Iltapäivätee kaikkine herkkuineen on britti-matkalla must.
Avoca, Arthur St Cafe, 41 Arthur St. Alakerran kahvilasta saa todella hyvän iltapäiväteesetin klo 12.30 alkaen. Varaus ennakkoon. Yläkerran sisustus- ja vaatekaupassa on nättiä hypisteltävää ja ostettavaa.
Hotell Merchant, The Great Room Restaurant, Waring Street. Ei mikään halpa paikka, mutta henkeäsalpaavan uljas vanha rakennus. Jos haluaa satsata, täältä saa myös erinomaisia afternoon teatä.
Made in Belfast, Talbot St. Rosoinen retrosisustus on todella viehättävä. Fuusiokeittiö ei petä.  
Coppi, Unit 2 St Anne's Square. Italialainen ravintola on suosittu. Aukiolla on monta muutakin mukavaa ravintolaa.
 
Yksi Belfastin vanhimmista pubeista, The Crown Liquor Saloon.
Pubit
Yksi Guinness pitää maistaa, kun Irlannissa ollaan.
Duke of York, Commercial Court. Livemusiikkia ja mahtavan riehakas meininki kapealla kadulla, jonne pubi levittäytyy. Lähistöllä paljon muitakin rentoja baareja ja pubeja.
The Crown Liquor Saloon, 46 Great Victoria Street. Vuonna 1886 perustetussa pubissa pääsee aikamatkalle menneisyyteen. Pelkästään vanha sisustus on yhden tuopin arvoinen.

Toinen matkani Irlantiin ja ensimmäinen matkani Pohjois-Irlantiin sai ostamaan tämän t-paidan. Olen rakastunut.

Kommentit

  1. Ihana kirjoitus Krista! Ei Irlannista tosiaan selviä ilman Guinnessia, vaikkei muuten oluen ystävä olisikaan. Mutta ne pubit vain on niin kivoja. (Maistuu niissä siiderikin hyvältä.) Ai että, olin unohtanut nuo olutfillarit. Guinnessista virtaa polkea? Täällä muuten toinen kasvitieteellisten puutarhojen ystävä - ja Irlannin, mutta Belfastiin en ennättänyt, kun Dublinissa kävin. Sen sijaan tehtiin ihana retki rannikolle jonka maisemat veti vertoja vaikka mille. Ja mä ihmettelin ihan samaa, ystävällisiä ihmisiä! Irlantiin täytyy vielä päästä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit