TÖISSÄ: YRITTÄJÄ EI LOMAILE. JA P****N MARJATEnnen yrittäjäksi ryhtymistä kuulin usein lauseen: ”Yrittäjä ei lomaile”. Se oli kaikkien sankariyrittäjien motto. Painetaan niska limassa ja pää kenossa töitä, kunnes päädytään burn-outiin tai sankariyrittäjien yhteishautaan.

Jos yrittäjä sanoo: En minä voi lomailla, kysyn miksi et. Mikä on niin painava syy, että se estää levon?
 
Kun ryhdyin yrittäjäksi, lomaton asenne oli onneksi jo katoamassa. Minä ainakin lomailen, päätin, ja olen lomaillut. Paljon. Joulu-tammikuussa ammattipuhujalla ja -kuuntelijalla on hiljaista, joten silloin olen ollut lämpimässä. Monta viikkoa, jopa kuukausia. Ai että on tehnyt hyvää. Yrittäjyydessä parasta on vapaus määrittää omat aikataulut ja lomailla milloin haluaa, ilman että täytyy ensin taistella heinäkuun lomaviikoista Pirkon, Pertin ja Paavon kanssa.

Kesälläkin lomailen vähintään neljä viikkoa. Eihän siitä palkkaa saa, mutta sijaisia saa ja mieluummin elän tämän elämän hyvin, vaikka välillä niukasti kituuttaen, ja nautin vapaasta. Tiedän, että alitajunta on silti töissä koko ajan. Työ on suuri nautinto, mutta loma on lomaa - parhaimmillaan ilman syyllisyyttä. 

Ei kukaan jaksa loputtomasti, eikä tarvitse. Joka ikinen tutkimus ja maalaisjärkikin sanoo, että luovat ideat, uudet ratkaisut ongelmiin ja innovaatiot eivät synny kiireessä ja kun stressikäyrä sojottaa kohti kattoa. Ne vaativat muhittamista, aikaa ja tilaa muotoutua.

Kaikki suuret keksinnöt ja parhaat ideat ovat lähes poikkeuksetta syntyneet muualla kuin työpisteellä. Useimmiten suihkussa, saunassa, vessassa, lenkillä, riippukeinussa, unessa, laiturilla… Aivot ovat sellaiset. Ne työskentelevät koko ajan ja parhaimmillaan ne ovat, kun ne saavat myös levätä, pois arjen kaaoksesta ja pään sisäisistä ilkeistä pikkupirulaisista, jotka torpedoivat ideoita.

Fiksuimmillaan yrittäjä osaa huoltaa tärkeintä työkaluaan: itseään.
Yrittäjä lomailee: joogaamassa Mauritiuksella tammikuussa 2017.
Hyvää lomaa!

Kommentit

Suositut tekstit