VAPAALLA: Keitä ovat nykyiset viisikymppiset?Kolmekymmentä työ- ja avioliittovuotta takana, eläkevirka, aikuiset lapset ja useampi lapsenlapsi. Ja sitten vain kuolemaa odottelemaan. Nykyiset 50-vuotiaat tekevät asiat toisin.

Tervetuloa 50-vuotisjuhliin. So NOT!

Vuosi 1967 oli hyvä vuosi minun kannaltani, neljä minulle tärkeää ihmistä syntyi silloin, ja nyt tuo nelikko juhlii viisikymppisiä. 

Lapsuudesta tuttu mielikuva 50-vuotiaasta elää ihmeellisen tiukassa. Kiikkustuolissa, ruusupuskien takana pönöttää sankari, mummo tai pappa, kultakello tikittää ja posliinikuppeihin on kaadettu saludo. Tunnelma on juhlallisen tahmea. 50-vuotiaalle oli tarjolla yksi muotti: 30 vuotta työuraa takana, toivottavasti eläkevirka, pitkä tasainen avioliitto, aikuiset lapset ja useampi lapsenlapsi. Ja sitten vain kuolemaa odottelemaan.

Toisin on nyt. Neljän viisikymppisen ystäväni elämäntilanteet ovat hyvin erilaiset: yhden kaikki kolme lasta ovat aikuisia ja elävät ympäri maapalloa. Toisen, sinkkuäidin, ainoa lapsi aloitti juuri koulun. Kolmannella on teinitytär ja neljännen vanhin on 24-vuotias, nuorin 5-vuotias ja kaksi lapsista on teini-iässä. Kukaan ei ole mummo tai pappa, eikä kellään ole kultakelloa. On pitkää uraa samassa työpaikassa tehneitä, yksi juuri yrittäjäksi ryhtynyt ja yksi, joka vaihtaa työpaikkaa noin viiden vuoden välein. 

Viisikymppiset juhlivat eri tavoin: kaksi järjestää riehakkaat bileet ainakin 50 lähimmälle. On ruokaa, juomaa ja rockia. Yksi ei juhlinut ollenkaan: hän meni syntymäpäiväaamuna töihin, tuli kotiin, keitti pastat ja meni nukkumaan. Tuoreen lesken mieli oli muualla kuin juhlissa. Ehkä joskus myöhemmin. Neljäs aikoo toteuttaa pitkäaikaisen haaveen ja matkustaa tropiikkiin miehensä ja neljän lapsensa kanssa.Kyllä he tarjoavat yllätyksiäkin. Eräs heistä kiinnostui juhlavuonnaan sekä ristikoiden täyttämisestä että raha-automaattipeleistä. Onneksi hän osaa lopettaa kolikoiden syöttämisen ollessaan voitolla. 

Mikä näitä nykyisiä viisikymppisiä yhdistää? Ainakaan ketään ei ulkonäön perusteella arvaa 50-vuotiaaksi. Lieko hyvät geenit. Ainakin he huolehtivat itsestään ja kunnostaan ahkerasti, tosin suosivat aivan eri lajeja. On tennistä, golfia, juoksua ja joogaa.   

Tärkein yhteinen nimittäjä on kuitenkin se, ettei heistä kukaan anna iän vaikuttaa tai sanella tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Eletään siivosti mutta juuri niin kuin itse halutaan, toisten mielipiteillä tai ulkopuolisilla odotuksilla ei (enää) ole väliä. He ovat kaikki ihanan rentoja, heissä on tiettyä elämisen sietämätöntä kevyettä. Ei hötkyillä tai murehdita turhasta, tiedetään omat mielenkiinnon kohteet, oma osaaminen ja arvostetaan niitä. He nauttivat hetkestä, kohtaavat hyvät ja huonot asiat sellaisina kuin ne ovat, sitten kun ne tulevat eteen. 

50-vuotiaat ovat tutkitusti luovimmassa iässä. Sen huomaa!Oi, te 50-vuotiaat, kippis! Te olette niin ihania! Minulla on teiltä niin paljon opittavaa, eikä aikaa ole enää paljon…

Kommentit

Suositut tekstit